Viron kierroksen kuohuja

Baltia Eurooppa
Narvan kiehtova kaupunki, Pohjois-Viron kartanot ja virolaiset panimot tarjoavat nähtävää ja elämyksiä kaikille aisteille. Luvassa on historian havinaa, unohtumattomia tarinoita ja täyteläisiä makuja, jotka vievät kielen mennessään. Kiertomatkalla tutuksi tulevat niin paikallinen kulttuuri kuin ympäristökin, joko lähdetään?

Viron lukuiset kartanot ja linnat ovat todella kokemisen arvoisia

Pohjolan Matka

Koe narva ja Pohjois-Viron kartanot

Viron itäisin kaupunki Narva sijaitsee syvän ja nopeasti virtaavan Narva-joen rannalla, vastarannalla kohoaa venäläinen Ivangorodin kaupunki. Narva onkin virolaisen ja venäläisen kulttuurin risteyspaikka ja suosittu lomakohde jo 1800-luvulta lähtien. Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki, josta matkaa Tallinnaan on parisataa kilometriä. Rajakaupungissa kohtaavat kaksi kulttuuria, ja Venäjän vaikutus kaupunkiin on ilmeinen, pääkielenä puhutaan venäjää. Kaupungin pääkatu vie Viron suurimmalle rajanylityspaikalle, kaupungissa sijaitsee myös Portugalista alkavan E9-vaellusreitin koillispää.

Aikoinaan Narva oli eurooppalaisen barokkiarkkitehtuurin helmi, mutta kaupunki vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa, ja se jouduttiin rakentamaan lähes kokonaan uudelleen. Kunnostetut Narvan bastionit, raatihuone ja hyvin säilynyt Hermannin linnoitus kuljettavat matkailijan satojen vuosien päähän kaupungin historiaan. Nykyisin Narva edustaa osin klassista neuvostoajan arkkitehtuuria, mutta kaupungista löytyy myös mielenkiintoisia nykyarkkitehtuurin ilmentymiä, kuten keskustassa sijaitseva Narva College.

Hiekkarantojen kutsu

Kaupungin lähellä sijaitsee puolestaan kylpylöistään ja hiekkarannoistaan tunnettu perinteinen lomakohde Narva-Jõesuu. Suosittu uimapaikka vetää puoleensa kesäisin paljon lomailijoita, mutta sesongista huolimatta rannalta on helppo löytää oma rauhallinen paikka lekotteluun. Narva-Jõesuun ensimmäinen kylpylä avattiin jo 1800-luvulla, siitä lähtien kaupunkiin on matkattu nauttimaan tervehdyttävistä hoidoista ja hemmottelusta.

Varsinkin syksyllä Narva näyttäytyy kaikessa komeudessaan

Pohjolan Matka

Pohjois-Viron kartanot

Virossa on lukuisia linnoja ja kartanoita, joista monet ovat peräisin jo 1200-luvulta. Suuressa osassa näitä kartanoita toimii nykyisin gallerioita, kylpylöitä sekä ravintoloita. Pohjolan Matka kuljettaakin sinut nyt kiinnostavimpiin ja ihanimpiin Pohjois-Viron kartanoihin, Palmseen, Purtseen ja Mäetaguseen. Kaikki kolme kartanoa tarjoavat vierailleen vuosisatoja historiaa sekä hienostuneen ilmapiirin. Kartanoista vanhin on Palmse, sen historia ulottuu 1200-luvulle saakka. Majoitustiloissa, tavernassa, kahvilassa ja tyylikkäässä viinikellarissa riittää ihmeteltävää. Mäetagusen kartanohotellissa ja kylpylässä on puolestaan loisteliaat kylpylätilat sekä häkellyttävän kaunis puisto. Hotellitilat on rakennettu entiseen tallivaunuvajaan, joka on sisustettu vähäeleisesti ja elegantisti skandinaavisella tyylillä. Purtse ei oikeastaan ole kartano, vaan ihan oikea linnoitusasunto. Tallinna-Narva-maantien varrella olevan Purtsen vasallilinnan rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1533, mutta se vaurioitui pahasti suuressa Pohjan sodassa. Linnan kunnostustyöt aloitettiin 1980-luvulla ja ne saatiin päätökseen 1990. Entiseen loistoonsa palautetussa linnassa järjestetään kesäisin kiertokäyntejä.

TEKSTI: Antti Sevänen