Tietoa reittimatkustajille

Astu bussiin ja istu mukavasti. Nauti matkasta ja maisemista. Hyvää matkaa!

Bussilla paremmin perille 
Jokainen bussiyritys määrittelee itsenäisesti käyttämänsä pysäkit ja tästä johtuen tarkista käytössä olevat pysäkit www.matkahuolto.fi. Lähtö- ja saapumisaika pitäjän nimisellä paikkakunnalla tarkoittaa yleensä aikaa kirkonkylässä Matkahuollon toimipaikassa. Rautatieasemille, kouluille ja sairaaloihin ajettavista yhteyksistä on yleensä merkintä ao. aikataulussa. Vaihtoyhteys normaaleissa liikenneoloissa on niille vuoroille, jotka löytyvät yhteysvuoroina Matkahuollon aikatauluhausta. Muista mainita matkan alkaessa kuljettajalle vaihtoyhteydestä.

Matka- ja paikkaliput Pohjolan Matkan reittiliikenteessä (ei Waltti-liikenteessä)
Matkalipun voi ostaa suoraan bussista. Lapset (4 – 11 v.), nuoret (12 – 16 v.) opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet ja lehdistö matkustaa alennettuun lipun hintaan ja kaksi alle 4-vuotiasta maksutta aikuisen lipun ostaneen mukana. Valtaosaan vuoroistamme voi ostaa vuorosidonnaisen matkalipun joko Matkahuollon tai Pohjolan Matkan lippukaupasta. Internetistä ostetut liput eivät ole vaihdettavissa/käytettävissä toiseen vuoroon. Jos ostamasi nettilippu on alennuslippu, valmistaudu esittämään kuljettajalle alennukseen oikeuttava kuvallinen henkilötodistus autoon noustessasi. Nettisivuilla ilmoitetut lippujen hinnat ovat voimassa netistä ostettaessa, autossa hinnoittelu on km-portaisiin perustuva. Matkalipun voi ostaa aina bussista! 

Paikkavaraukset tehdään Matkahuolloissa tai Matkahuollon internet-sivujen kautta. Matkatavaramaksu on suuruudeltaan aikuisen alin kertamaksu ja se peritään muista kuin normaaleista matkatavaroista (esim. aikuisen sukset ja lumilaudat). Normaaleiksi matkatavaroiksi katsotaan kaksi matkalaukkua tai kassia yhteismäärältään max. 20 kg jotka ovat kooltaan sellaisia, joita yksi henkilö voi vaivatta kantaa. Ylimenevästä määrästä kuljettaja perii rahtimaksun. Tuontialkoholi katsotaan matkatavaroiksi. Lasten sukset ja kokoontaitettavat lastenrattaat kuljetetaan maksutta. Polkupyörän kuljetusmaksu on 6,00 euroa. Polkupyörä otetaan kuljetettavaksi vain, jos bussin rahtitilassa on tilaa. Liikuntaesteisen matkustajan matkalla tarvitsemat apuvälineet kuljetetaan matkatavarana maksutta.

Matkatavaroiden tunnistettavuuden helpottamiseksi matkustajien edellytetään merkitsevän matkatavaransa nimi- ja osoitelapuilla. Helposti särkyvä tavara on merkittävä ja pakattava huolellisesti. Arvoesineet, lääkkeet sekä kylmästä tai kuumasta vahingoittuvat tavarat on syytä ottaa mukaan matkustamoon.

Jos liikuntarajoitteinen tai vammainen henkilö ei pysty liikuntarajoitteisuutensa tai vammaisuutensa vuoksi matkustamaan yksin bussilla, hänellä tulee olla matkalla mukana saattaja. Saattaja matkustaa avustettavan mukana veloituksetta, kun vuoron kokonaispituus on lähtöpaikasta määräpaikkaan yli 250 km, vaikka avustettava ja saattaja matkustaisivat vuorolla tätä lyhyemmän matkan. Avustettava maksaa kaikissa tapauksissa oman matkansa. Tarkempia tietoja toimipaikoistamme.

Lemmikkieläimistä, ei kuitenkaan näkövammaisten opaskoirista, peritään 6 € kuljetusta matkasta riippumatta.

Alennusliput
Alennuslipun voit ostaa busseissamme esittämällä voimassa olevan alennukseen oikeuttavan kortin ennen matkan maksamista. Tarkemmat tiedot käytössä olevista lipputuotteista ja käytössä olevista alennuksista saat Liput ja hinnat -sivulta.

Älykortit
Matkahuollon kautta on saatavissa useita eri älykortteihin perustuvia lipputuotteita, mm. 22 ja 44 matkan sarjakortit aikuisille ja lapsille, eri reittiväleille tarkoitetut city-cityliput ja 30 päivää 30 matkaa lipputuotteet. Tarkemmat tiedot Matkahuollon kautta saatavista säännölliseen matkustamiseen tarkoitetuista lipputuotteista saat www.matkahuolto.fi.

Kaupunkiliput, seutuliput ja työmatkaliput eivät käy maksuvälineenä suurimmassa osassa yhtiömme vuoroja. Vuoroista, joissa em. liput käyvät maksuvälineenä, saa tietoa Matkahuollon aikatauluhaun kautta, Pohjolan Matkan nettisivuilta sekä yhtiömme toimistoista.

MATKAHUOLLON KAUTTA HANKITUT KELATUETUT OPISKELIJASEUTULIPUT KÄYVÄT KAIKISSA VUOROISSAMME MAKSUVÄLINEENÄ pois lukien Waltti-liikenne.

Pohjolan Matkan reittiliikenteessä eivät käy maksuvälineinä viranomaisen Waltti-lipputuotteet! Huomioittehan, että osa lipputuotteista on henkilökohtaisia.     

Matkahuollon aikatauluneuvonta 
Koko Suomen aikataulut 0200-4000 (1,99 €/min + pvm) tai www.matkahuolto.fi.

Matkaliput Pohjolan Matkan hoitamassa  Waltti-liikenteessä 
Pohjolan Matka hoitaa myös viranomaisen Waltti-liikennettä.  Ko. vuoroja hoitavissa autoissa on Waltti-tunnukset ja niissä on käytössä viranomaisen määräämät hinnat ja lipputuotteet. Kertalipun voi ostaa vain autosta. Waltti-kortti hankitaan Waltti-asiakaspalvelupisteistä. Lisälatauksia voi tehdä myös autosta. Autossa tapahtuvasta lisälatauksesta peritään 3 € palvelumaksu.

Waltti-liikenteen vuoroista löytyy tietoa osoitteesta www.matka.fi. Waltti-liikenteen tietoja ei välttämättä löydy Matkahuollon tiedoista. Waltti-lipputuotteiden selvittelyihin liittyvät asiat hoidetaan viranomaisen ylläpitämissä asiakaspalvelupisteissä. 

Yleisiä matkustusohjeita

 • Pyrkiessäsi kyytiin pysäytä bussi kättä nostamalla ja varaa valmiiksi lippu tai mahdollisimman sopiva raha sekä alennukseen oikeuttava kortti kuljettajan nähtäväksi. Valmistaudu esittämään alennukseen oikeuttava kortti myös silloin, kun olet hankkinut alennuslipun ennakkoon.
 • Matka maksetaan aina matkan alkaessa kuljettajalle mahdolliset alennuskortit esittäen. 
 • Pyrkiessäsi vaihtoyhteydelle, kerro tarpeestasi vaihtoyhteyteen kuljettajalle jo bussiin noustessasi lipunoston yhteydessä. 
 • Pimeän aikaan taskulampun tai matkapuhelimen valo tai heiluva heijastin auttaa kuljettajaa huomaamaan sinut pysäkillä. Halutessasi poistua bussista anna pysähtymismerkki hyvissä ajoin. Näin toimimalla helpotat kuljettajan työtä ja nopeutat muiden matkantekoa. 
 • Toivomme, että  varaaat matkan maksuun mahdollisimman sopivan rahan. Mikäli maksat 20 euron setelillä tai suuremmalla eikä vaihtokassassa ole riittävästi rahaa vastata takaisin eikä rahaa pystytä särkemään matkan aikana, maksuseteli jää kuljettajan kassaan ja asiakkaana täytät yhteystietosi erilliseen kaavakkeeseen vaihtorahan palautusta varten. Kaavake täytetään kahtena kappaleena, joista toinen jää asiakkaalle ja toisen kuljettaja toimittaa ajotoimistoomme, joka hoitaa vaihtorahan palautuksen asiakkaalle. Linja-auton kassasta varaudutaan maksamaan vaihtorahaa vähintään 10 euron arvosta 
 • Luotto-/pankkikorttimaksamisen osalta saat tietoa Liput ja hinnat -sivulta.
 • Kuljettaja antaa asiakkaalle rahastuslaitteen tuottaman maksutositteen, joka on säilytettävä matkan ajan mahdollisen lipputarkistuksen varalta. Jos tarkistuksen yhteydessä todetaan jonkun matkustavan ilman matkalippua, peritään alentamaton kertamaksu sekä 50 euron lisämaksu. Älykorttimatkoista ei kuitenkaan anneta tositetta. 
 • Nettilipun käyttäjän on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä kuljettajalle,  ryhmästä vähintään yhden on voitava esittää henkilöllisyytensä.
 • Pienten lasten kanssa matkustavia pyydetään ottamaan mukaan lapsen oma turvaistuin, kaukoliikenteen autoista löytyy pääsääntöisesti kaksipisteturvavyöllä varustettuja paikkoja.
 • Yksin matkustavan pienen lapsen tai muutoin saattajaa tarvitsevan matkustajan osalta pyydetään häntä saattavan henkilön antamaan kuljettajalle kirjallisesti tiedot matkustajan matkan määränpäästä sekä yhteystiedot vastaanottajasta ja matkustajan matkalle lähettäneestä henkilöstä.
 • Tavanomaisia ja vaarattomia lemmikkieläimiä kuljetetaan bussissa vain saattajan kanssa ja hänen vastuullaan, mikäli bussissa on tilaa. Lemmikkieläimet sijoitetaan bussiin siten, että niistä mahdollisesti aiheutuva haitta minimoituu. Lemmikkieläimiä ei saa sijoittaa istuimille eikä niitä saa pitää irrallaan ja saattajan on kyettävä hallitsemaan eläin. 
 • Bussissa jo olevilla allergisilla matkustajilla on ensisijainen oikeus valita paikka ja tarvittaessa pyytää kuljettajaa jopa estämään lemmikkieläintä nousemasta bussiin. Opas- ja avustajakoira on päästettävä aina bussiin avustettavansa kanssa. 
 • Lainsäädäntö edellyttää, että matkustaja käyttää turvavyötä auton liikkeellä oltaessa niillä istumapaikoilla, joilla turvavyö on. 
 • Useimmissa busseissamme on radio, sen kuuntelumahdollisuus vaihtelee. Käyttö on kuitenkin mahdollista vain, mikäli se ei häiritse matkustajia. Äänenvoimakkuus säädetään sellaiselle tasolle, että matkustajilla on mahdollisuus kuunnella radiota, mutta toisaalta sallii keskustelun kanssamatkustajien kanssa. Yhdenkin matkustajan vaatiessa radio suljetaan. 
 • Matkustajien omien musiikkilaitteiden ja matkapuhelimien käyttö on sallittua, kun ne eivät aiheuta häiriötä muille matkustajille. Bussinkuljettajamme soittaa matkapuhelimella ajon aikana vain välttämättömät työn hoitoon liittyvät puhelut. 
 • Toivomme matkustajien kertovan kuljettajalle matkan aikana toisten matkustajien mahdollisesta häiriökäyttäymisestä, jotta kuljettaja voi puuttua asiaan.
 • Matkaeväiden nauttiminen bussissa on sallittua erityistä siisteyttä noudattaen. 
 • Alkoholin käyttö ja tupakointi, myös sähkötupakointi on aina kielletty busseissamme. Pahoinvoinnille alttiille matkustajille suositellaan sijoittumista bussin etuosaan. 
 • Pahoinvoinnista aiheutuvat siivouskulut maksaa aiheuttaja. 
 • Kaikilla matkustajilla on oikeus häiriöttömään bussimatkaan ja kuljettajalle on turvattava työrauha. Jos matkustajan häiriköinti kuljettajan varoituksesta huolimatta jatkuu, voi kuljettaja tällöin poistaa häiriötä aiheuttavan matkustajan bussista ensimmäisessä paikassa, jossa se voi tapahtua vaarantamatta hänen terveyttä ja turvallisuutta. 
 • Matkustaja on korvausvelvollinen bussille aiheuttamastaan ilkivallasta. Kanssamatkustajia pyydetään informoimaan autohenkilökuntaa välittömästi ilkivallan huomattuaan.

Valitusten käsittely, vahingonkorvaukset sekä kadonneet matkatavarat

 • Jos matkan maksun yhteydessä on kuljettajan toimesta tapahtunut virhe, palautetaan liikaa peritty hinta asiakkaalle. Muissa tilanteissa käyttämättömästä palvelusta palautetaan tapauskohtaisesti ja asiakkaalta peritään toimisto- ja muut toimituskulut vähintään 5 euroa. Palautusta varten pyydämme lähettämään lyhyen kuvauksen tilanteesta ja liittämään mukaan alkuperäinen matkalippu sekä yhteystiedot osoitteeseen Pohjolan Matka, Yrittäjäntie 8, 74130 Iisalmi tai bussit.iisalmi@pohjolanmatka.fi.
 • Käyttämättömiä nettilippuja ei hyvitetä.
 • Reittiliikenteen unohtuneet matkatavarat toimitetaan vuoron päättymisen jälkeen yhtiön toimipaikkaan, josta ne on noudettavissa toimistoaikana. Arvoltaan vähintään 20 euron arvoiset löytötavarat toimitetaan keskimäärin kerran kuukaudessa toimipaikkaa lähimpänä olevaan poliisin löytötavarasäilytykseen. Alle 20 euron arvoiset löytötavarat tuhotaan n. kahden kuukauden kuluessa löytymisestä. Löytötavarat voidaan toimittaa asiakkaan kanssa erikseen sopien myös asiakkaan toivomaan osoitteeseen asiakkaan vastatessa kaikista toimituskustannuksista.
 • Linja-autokuljetuksen aikana asiakkaan loukkaantumisesta tai matkatavaroille sattuneista vahingoista asiakkaan tulee tehdä ilmoitus välittömästi matkan aikana kuljettajalle. Asiakkaan tulee huolehtia omien matkatavaroiden ja rahtina lähetettävien tavaroiden riittävästä pakkaamisesta ja merkitsemisestä.
 • Linja-autovuoromme  muodostavat  tehokkaan, nopean ja edullisen verkoston rahdin kuljettamiselle. Rahtia kuljetetaan Matkahuollon palveluverkoston kautta. Jos paikkakunnalla ei ole matkahuollon palvelupistettä, rahti voidaan toimittaa suoraan linja-autoon.

Hyvää matkaa!